GeneralCOSES A SABER IMPORTANT SOBRE LES TENDINOPATIES

Són les afectacions dels diferents tendons del cos, les quals haureu conegut segur com a tendinitis o tendinosis, però la paraula correcte és tendinopatia.

Els tractaments únicament passius (massatge transvers, ultrasons, kinesiotape…) del tendó rarament funcionen a mitjà i llarg termini, i el repòs absolut tampoc millora la capacitat del tendó de tornar a respondre a les càrregues prèvies a la lesió.

L’exercici (amb progressió de càrregues) és el millor tractament segons els estudis científics, tot i que no és l’únic tractament per a tots els casos i, per tant, cal valorar el pacient en tota la seva dimensió.

L’exercici ha de ser individualitzat, cada persona, cada tendó, cada activitat tindran unes característiques particulars que cal tenir en compte a l’hora de prescriure els exercicis per resoldre la tendinopatia.

També cal ser PACIENTS i constants perquè el tendó respon lentament al tractament amb exercici.

Hem d’entendre que un tendó “es queixa” perquè pateix forces de compressió excessives o perquè li hem aplicat càrregues excessives.

Per tant, el més important és alliberar el tendó o disminuir la càrrega, però sense aturar-nos del tot. I després d’un cert període de repòs relatiu, tornar a augmentar les càrregues progressivament (i cuidant tant la mobilitat de les articulacions implicades, com la correcta activació dels músculs implicats)

Pot ser que els canvis histològics (cel·lulars), és a dir, l’engruiximent que veiem clarament en un tendó d’Aquil·les per exemple, no desapareguin a pesar de fer un bon tractament, però això no impedirà en la majoria dels casos el fet de poder treure el dolor i retornar a l’activitat física prèvia. Per això les proves d’imatge diagnòstiques no han de ser l’únic criteri per a definir l’estat del tendó i el seu tractament.

Els fisioterapeutes podem ajudar-vos de les següents formes:

  • Valorant el tendó i el seu estadi de degeneració en funció de la història clínica i la clínica present.
  • Explicant-te per què tens “aquest dolor”, com pot evolucionar, i què podem fer per tractar-lo.
  • Establint el programa d’exercici que millor pugui funcionar.
  • Valorant i tractant tots els músculs implicats en el treball del tendó.
  • Alliberar les articulacions implicades o treballar-ne el rang de moviment.
  • Fent-te el seguiment adequat fins que puguis controlar la teva patologia.